'Onze kracht is dat we intern altijd verder zoeken om een kind te kunnen helpen'

Dubbelinterview met kinderrevalidatiearts en kinderorthopeed

Harjanneke van Gelder

Kinderorthopeed

In de Sint Maartens­Kinderkliniek werken de specialismen orthopedie, revalidatie en reumatologie nauw met elkaar samen. Kinderorthopeed Harjanneke van Gelder en kinderrevalidatiearts Dorinda Snik vertellen welke meerwaarde dit heeft.

Welke voordelen biedt de samenwerking tussen deze drie specialismen?

Harjanneke: “Patiënten met problemen aan het bewegingsapparaat worden vaak automatisch naar de kinderorthopeed verwezen, maar de klachten blijken niet altijd orthopedisch van aard. In dat geval kunnen we op laagdrempelige manier overleggen en naar elkaar verwijzen.” Dorinda: “Het bewegingsapparaat kan ‘mechanisch’ goed in elkaar zitten, maar een patiënt kan nog steeds last hebben van functionaliteitsklachten in – bijvoorbeeld – de hand of voet omdat er sprake is van een reumatische of neurologische aandoening. Op het gebied van specifieke revalidatietherapie is er dan vaak wél van alles mogelijk. Dergelijke situaties doen zich natuurlijk ook andersom voor – dat wij bijvoorbeeld verwijzen naar de orthopeed. Dankzij die korte lijnen komen we vaak alsnog tot een goed behandelplan.”

Dorinda Snik

Kinderrevalidatiearts

Verschilt dit erg van andere ziekenhuizen of behandelcentra?

Harjanneke: “De meeste artsen die kinderen behandelen, zijn eraan gewend om multidisciplinair te werken – dus de lijnen zullen elders ook wel kort zijn. Wat ons wél uniek maakt, is dat ons centrum specifiek gericht is op het bewegingsapparaat. We kennen elkaars expertise en hebben allerlei samenwerkingsverbanden, ook met paramedici als fysio- en ergotherapeuten. Denk aan speciale nabehandelingstrajecten voor kinderen met neurologische problemen, of aan gezamenlijke spreekuren. Alles zit onder één dak. Dat is een groot voordeel.” Dorinda: “Een spreekuur met twee dokters is enorm efficiënt. Je bent immers sneller op de hoogte en hakt makkelijker een knoop door als het gaat om een vervolgbehandeling. Bovendien hoeft de patiënt maar één keer te komen, wel zo prettig.”

“Onze kracht is dat we intern altijd verder zoeken om iemand te kunnen helpen. Dat kan ook, dankzij die nauwe samenwerking tussen onze drie specialismen."
“Zelfs als een huisarts naar de ‘verkeerde’ specialist verwijst, komt een patiënt bij ons alsnog op de juiste afdeling terecht."

Waarom is het voor huisartsen zinvol om kinderen naar de Sint MaartenKinderkliniek te verwijzen?

Harjanneke: “Als arts kun je geneigd zijn om te zeggen: deze klacht is niet orthopedisch, dus er is geen behandelmogelijkheid – en je stuurt een patiënt weer naar huis. Daarmee is diegene echter niet geholpen. Onze kracht is dat we intern altijd verder zoeken om iemand te kunnen helpen. Dat kan ook, dankzij die nauwe samenwerking tussen onze drie specialismen. Overigens geldt dit met name voor complexe klachten – in veel gevallen is vrij snel duidelijk wat een patiënt mankeert. Voor huisartsen is dat handige informatie, vooral als zij een complexe patiënt krijgen en niet goed weten waar ze diegene heen moeten sturen.” Dorinda: “Zelfs als een huisarts dus naar de ‘verkeerde’ specialist verwijst, komt een patiënt bij ons alsnog op de juiste afdeling terecht. Wat tot slot goed is om te weten, is dat wij veel innovatieve behandelmogelijkheden hebben. Zo helpen we patiënten met loopproblemen heel gericht in ons Loop Expertise Centrum (LEC), samen met onder meer fysiotherapeuten. Niet alle centra hebben zulke tools in huis. Het kan dus zeker zinvol zijn om hiervoor bijvoorbeeld een second opinion aan te vragen.”

Wat horen jullie terug van patiënten?

Harjanneke: “Ouders vinden het prettig dat we op meerdere niveaus naar een patiënt kijken. Daarbij stellen ze onze manier van communiceren op prijs – óók als na onderzoek blijkt dat er geen behandelmogelijkheden zijn. Die duidelijkheid wordt gewaardeerd.”

Op welke vraagstukken werken Kinderrevalidatie en Kinderorthopedie samen? 3 voorbeelden:

  • Motorische onhandigheid
  • Een andere of vertraagde ontwikkeling
  • Ledemaat reconstructie

Luister ook onze podcast over de bijzondere SEMLS-behandeling

(Single Event Multilevel Surgery)

Deel deze pagina

Samen brengen we uw patiënt verder in beweging