‘Vroegtijdig ingrijpen bij orthopedische klachten bij kinderen kan cruciaal zijn’

Interview

Als huisarts ziet u veel kinderen met orthopedische klachten op het spreekuur. De meeste klachten verdwijnen gelukkig vanzelf, maar bij aanhoudende pijn of problemen wordt weleens gedacht dat iets niet te behandelen is. Toch zijn er vaak meer behandelopties dan in eerste instantie lijkt, vertelt Pepijn Bisseling, orthopedisch chirurg in de Sint Maartenskliniek. “Natuurlijk zijn er beperkingen – soms kan iets niet omdat het skelet nog groeit. Anderzijds kun je de groei ook gebruiken bij een behandeling. Een bekend voorbeeld is het spreidbroekje bij baby’s met heupdysplasie of bij een correctie van de standsafwijking van het been.”

Vroegtijdig ingrijpen

“Er zijn een aantal zaken die huisartsen kunnen doen zodra zij een jonge patiënt met orthopedische klachten zien. Bestaat er na de anamnese en het lichamelijke onderzoek nog twijfel, dan kan een huisarts de patiënt eventueel eerst zelf vervolgen. Zijn de klachten een paar maanden later niet voorbij? Dan is dat een reden voor een verwijzing. Sowieso is een belangrijke stelregel dat pijnklachten bij kinderen sneller moeten overgaan dan bij volwassenen. Als de pijn langer aanhoudt, is dat een belangrijk signaal. Bij twijfel kunnen huisartsen ons natuurlijk ook altijd benaderen, wij denken graag mee.

"Pijnklachten bij kinderen moeten sneller overgaan dan bij volwassenen."

Verder is het goed om te weten dat vroegtijdig ingrijpen in veel gevallen belangrijk is. Een veelvoorkomende gedachte is dat een kind eerst uitgegroeid moet zijn voor er een ingreep kan plaatsvinden, maar een stands- of rotatieafwijking verandert niet meer na het twaalfde levensjaar. Het is dan zaak om snel te handelen. Zo voorkom je klachten op latere leeftijd.”

Pepijn Bisseling is orthopedisch chirurg in de Sint Maartenskliniek. Hij heeft als aandachtsgebieden kinderorthopedie en scoliose.

Van ‘simpel’ tot complex

“Patiënten die wij zien, komen uit het hele land. De Sint MaartensKinderkliniek is één van de vier grootste kindercentra op het gebied van houding en beweging. We zien orthopedische klachten in de volle breedte. Dat kunnen ‘simpele’ klachten zijn, zoals platvoeten of X-benen. Daarnaast hebben we veel expertise in huis als het gaat om complexere aandoeningen, zoals cerebrale parese en scoliose – van die laatste doen wij circa 100 operaties per jaar. Maar denk ook aan reconstructies van de ledematen. Zo kan een been vanwege een aangeboren afwijking, een infectie in de gewrichten of een ongeval te kort zijn. Door het been tijdens een operatie te ‘verlengen’, kan een kind weer normaal lopen. Het totaal aantal operaties dat wij doen komt daarmee neer op zo’n 400 per jaar.”

Alle opties bekeken

“Wij kunnen vaak iets voor een patiënt betekenen bij persisterende of chronische pijnklachten, of zélfs als diegene in een ander ziekenhuis is uitbehandeld. Door onze expertise, samenwerking met de revalidatie en reumatologie en ervaring met het bewegingsapparaat hebben wij namelijk een specifieke kijk op bewegingsklachten. Natuurlijk komt het weleens voor dat er geen verdere behandelopties zijn. Toch gaan de meeste patiënten en hun ouders ook dán met een goed gevoel naar huis. Het idee dat hun probleem is aangehoord en alle opties zijn bekeken, geeft een zekere mate van rust.”

3 feiten om mee te nemen in uw spreekuur

  • Kinderen herstellen sneller van de pijn dan volwassenen
  • Groei is soms juist een unieke kans om correcties te verwezenlijken
  • Bij kinderen zijn meer operatieve behandelingen mogelijk dan gedacht

Deel deze pagina

Samen brengen we uw patiënt verder in beweging