Het jaar 2023 van de Sint Maartenskliniek in cijfers

unieke patiënten

operaties,

inclusief ca.

bij kinderen en

revisies

polikliniek bezoeken

verpleegdagen

Ruim

medewerkers

medisch specialisten en assistent-geneeskundigen in opleiding

-

Patiënttevredenheidscijfer 2023 voor de Sint Maartenskliniek als geheel

Sterk in research

Afdeling onderzoek

Ca. fte

Publicaties (met bijdragen) van medewerkers van de Sint Maartenskliniek:

!

promoties

De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen patiënten optimaal baat hebben van onze unieke, gespecialiseerde en effectieve zorg.

Promotie: Het effect van orthopedische hulpmiddelen bij neurologische aandoeningen

Mensen met neurologische aandoeningen ervaren vaak problemen met lopen. Behandelaars schrijven orthopedische hulpmiddelen voor om deze loopproblemen te verbeteren. Maar zijn dat ook de juiste hulpmiddelen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, is inzicht nodig in de effecten van de hulpmiddelen én in hoe we deze effecten kunnen beoordelen. Daarmee ging Lysanne de Jong aan de slag. Uit haar onderzoek blijkt onder andere dat orthopedisch schoeisel de loopvaardigheid verbetert bij mensen met HMSN.

Promotie: Biologicals afbouwstrategieën in inflammatoire aandoeningen

Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een aantal reumatische aandoeningen die gepaard gaan met symptomen zoals ontstekingen in het bekken, de wervelkolom en gewrichten van armen of benen. Veel patiënten met spondyloartritis worden behandeld met biologicals. Celia Michielsens deed onderzoek naar het veilig afbouwen van biologicals. Haar bevinding laten zien dat het verminderen van de dosering geen verergering van de ziekteactiviteit veroorzaakt.

Promotie: Onderzoek naar toepassing eHealth bij medicijngebruik

Veel chronische aandoeningen worden behandeld met medicijnen. Naast voordelen kunnen medicijnen ook problemen geven, zoals bijwerkingen of verkeerd medicijngebruik. Daarom moeten er slimme en efficiënte oplossingen komen om problemen rondom geneesmiddelen blijvend aan te pakken. Eén van die mogelijke oplossingen is het gebruikmaken van eHealth. Bart Pouls onderzocht drie technologische toepassingen die reumapatiënten kunnen helpen om thuis hun medicatie beter te gebruiken. Zijn conclusie: eHealth kan een onderdeel van de oplossing voor geneesmiddelgerelateerde problemen zijn.

Promotie: Toegankelijke en effectieve paramedische zorg bij sclerodermie

Sclerodermie is een zeldzame auto-immuunziekte die bij de reumatische aandoeningen hoort. Deze aandoening heeft vaak een grote impact op het dagelijkse leven. In de praktijk zien we dat niet iedereen met sclerodermie standaard paramedische zorg krijgt.

Met dit proefschrift duikt Juliane Stöcker in de leefwereld van patiënten, reumatologen en paramedici om de knelpunten te achterhalen en paramedische zorg toegankelijker én effectiever te maken.

oratie

Oratie: Onbegrensd Bewegen

Eerder was senior onderzoeker prof. dr. Noël Keijsers van de Sint Maartenskliniek al benoemd tot bijzonder hoogleraar Clinical Motor Control bij de Radboud Universiteit van Nijmegen. Op 31 maart 2023 hield hij zijn oratie ‘Onbegrensd Bewegen’ over zijn onderzoek naar bewegingssturing van mensen met en zonder houdings- en bewegingsproblemen.

Bekijk hiernaast een filmpje over zijn onderzoek.

prijzen

Van Hoytema wisseltrofee

Op 9 november 2023 heeft de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen de Van Hoytema wisseltrofee uitgereikt aan Ilse van Nes (revalidatiearts). Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich buitengewoon verdienstelijk maakt voor het vakgebied.

Maartensprijs 2023

Jaarlijks reiken we de Maartensprijs uit aan een medewerker die dat jaar bijzondere prestaties heeft verricht. In 2023 won Léon Schoonhoven (rechts op de foto) de Maartensprijs voor zijn tomeloze inzet op het gebied van duurzaamheid.