Innovatief
Betrokken bij baanbrekend dwarslaesieonderzoek
Met je hersenen je ledematen aansturen. Voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, maar voor dwarslaesiepatiënten niet. Daar wil een internationaal samenwerkingsverband van vier partijen, waaronder de Sint Maartenskliniek, verandering in brengen met het onderzoekstraject ‘Brain-Spine Interfaces to Reverse Upper- and Lower-limb Paralysis’. Om dit onderzoek uit te voeren, ontving het consortium een subsidie van 3,6 miljoen euro van de European Innovation Council (EIC).
In het consortium werkt de Sint Maartenskliniek samen met ONWARD Medical N.V. (trekker van het project), École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) en CEA-Leti Clinatec. Met de subsidie willen we twee belangrijke technologieën samenvoegen tot een BSI-systeem voor mensen met een dwarslaesie. Daarmee kunnen mensen met een dwarslaesie de stimulatie van het ruggenmerg ‘aanzetten’ met hun brein; in plaats van met een knopje, zoals dat nu al kan. Dit betekent dat zij daadwerkelijk gaan bewegen als zij de intentie hebben óm te bewegen. De Sint Maartenskliniek is de klinische partner in dit onderzoek. Wij trainen en oefenen met betrokken patiënten en geven samen met hen feedback over de bruikbaarheid van het systeem.
Unieke samenwerking met HAN en ROC Nijmegen
Het Leer en Innovatie Team (LINT) is een samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek, de HAN University of Applied Sciences en het ROC Nijmegen. In het LINT coachen en begeleiden adviseurs en docenten van deze onderwijsinstellingen studenten, leerlingen én werkbegeleiders op onze afdeling Neurorevalidatie. Een unieke samenwerking, want niet eerder sloegen we de handen op dit vlak ineen. De afdeling Neurorevalidatie is de eerste afdeling binnen de Sint Maartenskliniek die met een LINT werkt.
Succesvolle proef om medicijnen te besparen
Bart van den Bemt alias ‘professor Bart' - onze senior apotheker en bijzonder hoogleraar ‘goed geneesmiddelengebruik’ aan Radboudumc - kwam met zijn onderzoeksgroep op 27 oktober 2022 landelijk in het nieuws. Het gaat over een succesvolle proef waarbij ongebruikte medicijnen, die normaal worden weggegooid, opnieuw zijn uitgegeven. Bij de proef zijn overgebleven medicijnen teruggenomen en aan andere patiënten gegeven na een kwaliteitscontrole.