Prijzen!

Onze patiënten voelen zich gehoord en gezien. Dat komt omdat we niet alleen oog hebben voor de patiënt, maar vooral ook voor de mens.

3e jaar op rij in Top 10 van ZorgkaartNederland

De Sint Maartenskliniek stond dankzij de hoge patiëntwaarderingen voor het derde jaar op rij in de Top 10 Ziekenhuizen van ZorgkaartNederland. Voor alle medewerkers een mooi compliment! “Als ziekenhuis zijn we gespecialiseerd in houding en beweging. Maar beweging gaat in onze visie niet alleen om fysieke vooruitgang”, zegt bestuurder Gert van Enk. “Bewegen is óók regie kunnen voeren; patiënten nemen - waar mogelijk - hun eigen beslissingen en hebben samen met hun naasten invloed op de behandeling en de verzorging. We scoren bij patiënten onder andere hoog op de onderdelen ‘luisteren’ en ‘samen beslissen’. Onze patiënten voelen zich gehoord en gezien. Dat komt omdat we niet alleen oog hebben voor de patiënt, maar vooral ook voor de mens. Dat is niet toevallig. Sinds de oprichting van het ziekenhuis 85 jaar geleden staat mensgerichtheid al centraal.”

Goed gewaardeerd

ZorgkaartNederland is de grootste onafhankelijke ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Duizenden mensen delen hier hun ervaringen met de zorg. Aan de hand van deze waarderingen is uitgerekend welke ziekenhuizen er in 2021 het best gewaardeerd werden door hun patiënten. Met een gemiddeld totaalcijfer boven de 9 eindigden we weer in de top 10 (ZorgkaartNederland maakt binnen die top 10 geen ranglijst bekend). En dat voor het derde jaar op rij én met de meeste waarderingen van de top 10 ziekenhuizen!

Bekijk ook de reactie van onze medewerkers:

“Bewegen is óók regie kunnen voeren; patiënten nemen - waar mogelijk - hun eigen beslissingen en hebben samen met hun naasten invloed op de behandeling en de verzorging”

- Gert van Enk, bestuurder

World-Class Workplace Award

Onderzoeksbureau Effectory maakte in het voorjaar bekend dat de Sint Maartenskliniek de World-Class Workplace Award had gewonnen. Een keurmerk voor de beste werkgevers. Wij kregen van alle ziekenhuizen in Nederland het hoogste rapportcijfer voor werkgeverschap. In het onderzoek werden in totaal 1 miljoen medewerkers betrokken die hun werkgever(s) hebben beoordeeld. Het keurmerk is dan ook niet te koop en is 100% gebaseerd op de feedback van medewerkers. Voor sollicitanten is dit hét bewijs dat ze bij één van de beste werkgevers terechtkomen. Onze mensen hebben in het onderzoek vooral aangegeven dat ze veel plezier hebben in hun werk, dat ze er veel energie van krijgen en dat ze ook trots zijn op de zorg die ze leveren aan patiënten.

Benieuwd hoe wij met alle medewerkers werken aan bewegingsvrijheid?

De beste opleider van Nederland

Revalidatiearts Ilse van Nes, die is gespecialiseerd in dwarslaesiezorg, won de opleidingsprijs 2021. Die prijs werd uitgereikt tijdens het Congres van De Jonge Specialist, onder de noemer ‘Professie met passie’. Ilse mag zich een jaar lang de beste opleider van Nederland noemen. ‘Vooruitstrevend’, ‘altijd tijd om de aios met een glimlach te woord te staan’ en ‘een aanstekelijk enthousiasme om met aios mee te denken over concrete oplossingen’, waren de kwalificaties uit het juryrapport. Ilse was heel verrast en vond het een grote eer. “Dat mijn aios mij hebben genomineerd, was voor mij eigenlijk al de hoofdprijs.”

Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

De REDO studie van de reumatologen van de Sint Maartenskliniek was een van de drie genomineerde onderzoeken voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie had deze studie voorgedragen. Dit is een prestigieuze prijs, want het gaat om het beste klinisch onderzoek dat de afgelopen 2 jaar door een Nederlandse medisch specialist is opgezet en uitgevoerd. Helaas wonnen we net niet, maar de nominatie was al een prijs op zich.

De REDO studie richt zich op behandeling van reumatoïde artritis met het geneesmiddel rituximab. Dat middel is veilig en effectief, maar geeft kans op infecties en gaat gepaard met hoge kosten. De onderzoekers van de Sint Maartenskliniek lieten zien dat behandeling met 500 of 200 mg in plaats van 1000 mg (vrijwel) hetzelfde behandelresultaat oplevert, terwijl er veel minder (50%) infecties optreden. Deze lagere doseringen worden inmiddels bij steeds meer patiënten toegepast. Bijkomend gevolg is dat hiermee in Nederland ongeveer 4 tot 7 miljoen euro medicatiekosten per jaar kan worden bespaard.

Bekijk de uitleg van reumatoloog dr. Alfons den Broeder over de REDO studie:

Onze kernwaarden