Project March IV

Op dinsdag 13 augustus 2019 presenteerden de studenten van Project March van de TU-Delft – samen met ‘pilote’ Sjaan Quirijns - de nieuwste versie van hun exoskelet. Met een dergelijk robotpak kunnen mensen met een dwarslaesie staan en lopen. Via dit jaarlijks terugkerende project wil de TU-Delft het exoskelet perfectioneren. De Sint Maartenskliniek is sinds de start van Project March nauw betrokken bij dit unieke innovatieproject.

Revalidatiearts Ilse van Nes adviseert het studententeam en fysiotherapeut Hennie Rijken ondersteunt de training van de piloot van het exoskelet. De Sint Maartenskliniek heeft dan ook ruime ervaring met het exoskelet. In 2015 schafte onze afdeling Revalidatie als eerste in Nederland twee exoskeletten aan, en gaf die ook tijdelijk aan revalidanten mee naar huis om te gebruiken. De revalidatie met behulp van deze robotpakken is onderdeel van een doorlopend onderzoekstraject.

Een achterliggende uitdaging voor Project MARCH is het winnen van de internationale Cybathlon in Zwitserland. Tijdens deze Cybathlon strijden verschillende internationale teams met elkaar om te bewijzen wie het beste robotpak heeft ontwikkeld. De piloot moet dan met zijn of haar robotpak een speciaal hindernisparcours afleggen. Degene met de snelste tijd wint. De volgende Cybathlon staat gepland voor de herfst van 2020. Door het coronavirus gebeurt dit wel in een ander format dan normaal.

Podcast

image

Beluister de podcast van de Sint Maartenskliniek over het exoskelet

Documentaire

image

Bekijk de documentaire ‘Sta op en Loop’ om te zien hoe Project March startte in 2017